[...] - pozwalają wyrównać poziom cukru. Ale czy naprawdę potrzebujemy węglowodanów? Na początku warto pamiętać ze nie ma czegoś takiego jak niezbędne węglowodany! Są niezbędne kwasy tłuszczowe, niezbędne są białka. Ale tak naprawdę aby żyć nie potrzebujemy żadnych węglowodanów. Białko jest przede wszystkim elementem budulcowym, więc tu nie można [...]
[...] wzmacnia zachodzące w organizmie procesy termogeniczne (wydzielanie energii powstałej podczas spalania tłuszczy w postaci ciepła) i lipolityczne (rozkład tłuszczy na wolne kwasy tłuszczowe). L- Tyrozyna - jest prekursorem dla adrenaliny, dopaminy i noradrenaliny (niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego), działa pobudzająco, wzmaga [...]
[...] rozwoju człowieka oraz utrzymania zdrowia i osłony układu odpornościowego na właściwym poziomie. W kobiecym mleku wyodrębniono ponad 200 niezbędnych składników (kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany, aminokwasy, przeciwciała, minerały, witaminy). Zatem, czy może być coś bardziej odżywczego dla ludzkiego organizmu niż mleko matki !? [...]
1.Rybi olej, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 może zapobiegać depresji, stabilizuje nastrój, łagodzi symptomy schizofrenii. 2.Rybi olej pomaga obniżyć poziom trójglicerydów, które jak dowiodły badania mają większy wpływ na podniesienie ryzyka zawału serca oraz udaru mózgu niż podwyższony poziom cholesterolu. 3.Zwiększenie ilości kwasów [...]
[...] wielonienasycone - 37% Warzywa bede staral sie dodawac do kazdego posilku oprocz okolotreningowych. Pytania: 1. Jak ma sie twarog na redukcji? slyszalem duzo przenajrozniejszych opowiesci. 2. Podbijac nasycone kwasy tluszczowe? Gdzies wyczytalem ze na redukcji lepiej je ograniczyc. Dodatkowo moge napisac ze jajecznice zawsze smaze na smalcu.
[...] substancji aktywizujących spalanie tłuszczu zapasowego, dobranych i skomponowanych w sposób współnasilający efektywność działania. L-karnityna (witamina BT) wiąże kwasy tłuszczowe i wprzęga je w przemiany energetyczne - spala tłuszcz i zapobiega jego gromadzeniu. Lecytyna, cholina, inozytol, lizyna, metionina i kwasy omega-3 zaliczane [...]
[...] prostowniki grzbietu (grudzień 2012), lewe kolano też czasami doskwierało – słaba technika siadów. Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: witaminy i minerały, kwasy tłuszczowe omega 3, czasami uzupełniam dietę białkiem w proszku. W szafce leży przedtreningówka, z której korzystam doraźnie (bardzo rzadko). Czy możliwe jest [...]
[...] bo kupilem siemie lniane i przeczytalem wartosc odzywcza w 100g(410kcal) i pisze tak: bialko-19,5g weglowodany przyswajalne-6,4g w tym cukier-0,0g tluszcze ogolem-3,1g w tym kwasy tluszczowe nasycone-3,2g jednonienasycone-6,9g wieloninasycone-22,4g cholesterol-0,0mg blonnik pokarmowy-27,9g sod-0,1g I dreczy mnie jedna sprawa ile ono ma wreszcie [...]
Czesc, czytalem gdzies ze kwasy tluszczowe omega3 znajdujace sie w rybach takich jak makrela, losos i jakas jeszcze rybka (chyba tunczyk) powoduja spalanie tkanki tluszczowej (zmuszaja ja zeby sie spalala), chcialbym sie dowiedziec czy rzeczywiscie tak jest, a jesli tak to w czym jeszcze sa takie kwasy tluszczowe, po za tym jak te ryby jesc czy je [...]
[...] aby zadbać nie tylko o ilość spożywanych kalorii, ale również o jakość pożywienia. Niezbędnym elementem naszej diety są witaminy, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i z rodziny omega 6, a także aminokwasy tworzące białka pokarmowe i ustrojowe. W sytuacji gdy nie dostarczamy ich w odpowiednich [...]
[...] głównie za bombę cholesterolową. Skąd taka zmiana? Najnowsze badania wykazały, że jajka nie podnoszą w sposób radykalny złego cholesterolu, za to zawierają wszystkie aminokwasy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są dobrym źródłem przeciwutleniaczy chroniących nas przed działaniem wolnych rodników, witaminy B12 i kwasu foliowego. Żółtko [...]
[...] wzmacnia zachodzące w organizmie procesy termogeniczne (wydzielanie energii powstałej podczas spalania tłuszczy w postaci ciepła) i lipolityczne (rozkład tłuszczy na wolne kwasy tłuszczowe). Tkanka tłuszczowa jest stosunkowo słabo ukrwiona, dlatego też organizm ma utrudnione szlaki metaboliczne do czerpania z niej zasobów energii. Szczególnie [...]
Znalazłem w biedronce oliwe z oliwek za 11zł 0,75l i tak się zastawiam czy ma dobry skład: Wartość energetyczna: 822 Białko: 0g Węglowodany: 0g Cukry: 0g Tłuszcz: 91,3g W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 13g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 71,8g Cholesterol: 0g Sód: 0g Kupować? Dodam jeszcze, że extra virgin i z pierwszego tłoczenia
Kwasy tłuszczowe omega 3 występują w porzywieniu oraz w postaci suplementów. Najwiecej jest ich w tłuszczu rybim (tranie) i w oleju lnianym. Prawie kazdy, włączając w to kulturystów, zjada ich za mało. Ten niedobór moze prowadzić do niepotrzebnej utraty mięśni, uszkodzeń stawów i całej litanii dolegliwości potreningowych. Najlepiej byłoby co [...]
[...] oraz ograniczają spożycie cholesterolu. Spożycie tłuszczów wśród sportowców jest wystarczające, a często nawet zbyt wysokie. Popularne wśród sportowców średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe występują naturalnie w oleju kokosowym i palmowym, a więc tłuszczach tolerowanych przez wegetarian. Moi drodzy na koniec tych informacji chciałbym jeszcze [...]
[...] (tworzących białko ustrojowe). Jak działa L-Karnityna L-Karnityna trwale i niezwykle skutecznie wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Wiąże ona długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z koenzymem A i transportuje je przez błony mitochondrialne do wnętrza mitochondriów, skąd kwasy są dalej uwalniane i wykorzystywane jako źródło energii [...]
Loren zdobył status doktora w 1981 roku na Uniwersytecie w Utah, natomiast od 1982 roku aż do teraz, jest profesorem na Uniwersytecie na wydziale „Health and Exercise Science" w Colorado . Loren Cordain jest sławnym na całym świecie specjalistą, promującym sposób żywienia, w jaki odżywiali się nasi przodkowie. Jest autorem kilku książek [...]
[...] wzmacnia zachodzące w organizmie procesy termogeniczne (wydzielanie energii powstałej podczas spalania tłuszczy w postaci ciepła) i lipolityczne (rozkład tłuszczy na wolne kwasy tłuszczowe). 3 7-Dihydro-3,7-Dimethyl-1H-Purine-2,6-Dione (Teobromina) - Pochodna kofeiny występująca w ziarnie kakaowym. Mylona z kofeiną (czekolada nie zawiera [...]
[...] biorą? Tłuszcze obecne w żywności, którą spożywamy na co dzień różnią się między sobą budową, co przekłada się też na ich właściwości fizyczne i biologiczne. Innymi słowy kwasy tłuszczowe wchodzące w skład triglicerydów pokarmowych mogą być rozróżniane m.in. na podstawie: obecności wiązań podwójnych – te, które je posiadają nazywane są [...]